Navigácia

Obsah

III. ročník - rok 2013

Vlčkovská klobása

 

III. ročník Vlčkovskej klobásy sa uskutočnil 16. februára 2013. Po dôkladnej príprave organizačným výborom pod záštitou starostu obce sa ho podarilo zorganizovať v priestoroch spoločenskej miestnosti  Obecného úradu vo Vlčkovciach. Akcia sa uskutočnila za spolupráce s hlavným sponzorom firmou Progast s.r.o. – výrobca korenín, ktorá sídli v obci Vlčkovce a podieľala sa na ocenení víťazov. Ďalšími sponzormi boli p. Peter Vaško z Brestovian, Pekáreň Takáč a syn, p. Ferdinand Nemetz zo Serede a p. Ján Španiel z Veľkého Krtíša.

V úvode súťaže starosta obce Vlčkovce ocenil spoluprácu za rok 2012 medzi obcou Vlčkovce, firmou Progast s.r.o. a redakciou Trnavský hlas a ich zástupcom odovzdal ďakovné plakety starostu obce Vlčkovce so želaním dobrej spolupráce do ďalšieho obdobia.
Taktiež ocenil spoluprácu p. Antona Richtárika a  p. Ivana Štefunku, ktorí ako spoluorganizátori nevynechajú takmer žiadnu akciu organizovanú starostom obce. Ako ocenenie im odovzdal pamätné plakety starostu obce Vlčkovce.

Po týchto oficialitách a odovzdaní príslušných inštrukcií k súťaži sa hodnotenie jednotlivých vzoriek mohlo začať.
O tom, že súťaž postupne naberá na kvalite značí aj počet účastníkov a predložených vzoriek. Do súťaže bolo prihlásených 47 vzoriek klobás, ktoré boli predložené odbornej komisii, ktorá pracovala v zložení :
Pavel Kvasnica – konateľ spoločnosti Progast s.r.o.
Karol Kvasnica – pracovník spoločnosti Progast s.r.o.
Jozef Futas – technológ spoločnosti Progast s.r.o.
Peter Vaško – výroba a predaj mäsových výrobkov
Gabriel Kopúnek – šéfredaktor Trnavského hlasu
Peter Dano – zástupca starostu obce Vlčkovce

V rámci hodnotenia mohli byť klobásy ocenené max. 20 bodmi a to v jednotlivých kritériách : vôňa 1-3 body, chuť 1-5 bodov, vzhľad 1-5 bodov a celkový dojem 1-7 bodov.

Odborná porota určila poradie výrobcov domácich klobás, ktoré zaujali svojou chuťou, vzhľadom, farbou, štruktúrou, údením a pod. Po vyhodnotení sa na prvých miestach umiestnili :
I. miesto :     Jozef Miklovič      (Vlčkovce)        13,83 b.
II. miesto :    Andrej Kudláč      (Brestovany)     13,60 b.
III. miesto :   Vladimír Sloboda  (Trnava)            13,50 b.

Samozrejme, tak ako v predchádzajúcom ročníku sa hodnotenia jednotlivých vzoriek zúčastnili všetci súťažiaci, ktorí určili poradie za rovnakých kritérií ako odborná porota. Tu dopadlo hodnotenie nasledovne a ceny súťažiacich si odniesli :
I. miesto :     Ľuboš Šuran          (Vlčkovce)       14,81 b.
II. miesto :    Ferdinand Nemetz  (Sereď)           14,26 b.
III. miesto :   Vladimír Sloboda    (Trnava)           13,51 b.

Ocenením účastníkom boli odovzdané okrem vecným darov  poháre ako aj diplomy, ktoré odovzdal konateľ firmy Progast s.r.o. Ing. Pavel Kvasnica a starosta obce Ing. Ivan Dobrovodský.

Odborná porota zároveň vyhodnotila a určila poradie jednotlivých vzoriek okrem domácich výrobcov aj  v oblasti profesionálov.
Poradie profesionálov :
I. miesto :      Ladislav Ladovič   (Váhovce)
II. miesto :     Peter Vaško         (Brestovany)
III. miesto :    Ján Brocka           (Hlohovec)

Výhercovia v tejto kategórii okrem diplomov obdržali od firmy Progast s.r.o. aj kompletnú zmes korenín na  výrobu 200 kg klobás.

Kompletné výsledky sú umiestnené v závere.

A aby to nebolo iba o vôni klobás je potrebné spomenúť, že súťažiaci sa občerstvili výborným jelením gulášom, ktorý pripravili Ivan Štefunko a Anton Richtárik, sladké potešenie vo forme zákuskov pripravili Valika a Ivanka Dobrovodské a o technické zabezpečenie sa postarali okrem pracovníčok Obecného úradu ďalší rodinní príslušníci organizátorov, za čo im patrí veľké a úprimné poďakovanie.

Tak ako po minulé ročníky uskutočnila sa zbierka medzi súťažiacimi, ktorej výťažok bude venovaný Základnej škole s Materskou školou Vlčkovce. V tomto roku suma dosiahla výšku 411 EUR, za čo zúčastnením ďakujeme.

Už teraz sa tešíme na ďalší – IV. ročník súťaže Vlčkovská klobása 2014, ktorú plánujeme zorganizovať v mesiacoch január alebo február 2014.
Takže majstri klobás zhodnoťte  svoje výsledky a pripravte nové receptúry tak, aby sa zlepšili jednotlivé vzorky.


Poradie podľa hodnotenia prítomných súťažiacich 
Poradie podľa hodnotenia odbornej poroty - domáci výrobcovia 
Poradie podľa hodnotenia odbornej poroty - profesionálni výrobcovia

Video /zdroj: Trnavský hlas/